Čerpací stroj

V pamätiPodobnéČo nedokázali anglické „ohňové“ stroje, dokázali čerpacie stroje mladého inžiniera Hella. Už dvadsaťpäťročný postavil drevený vahadlový čerpací stroj, ktorý za . Jeho vodostĺpcový a vzdušný čerpací stroj boli vyvrcholením feudálnej banskej techniky na úseku čerpacích zariadení a postavili slovenské baníctvo na čelo .

Hell tlakový vzduchový vodočerpací stroj, ktorý bol taktiež . Jak již bylo uvedeno v minulém dílu rubriky, vahadlový čerpací stroj nebyl v Hellově době plně doceněn, ale při jeho . Jozef Karol Hell – významný konštruktér a vynálezca. Významný konštruktér banských čerpacích strojov, vynálezca a hlavný strojný majster štiavnických baní, .

Jeho stroje boli podstatne výkonnej- šie a spotrebovali omnoho. Ohňový stroj je jednočinný parný stroj. Prvý ohňový, presnejšie atmosferický parný stroj na čerpanie vody z baní postavil J. Pravops slova „čerpací stroj“ v slovenských pravopisných slovníkoch. Jedná se o jednočinný pístový stroj s lineárním pohybem. Celková účinnost při použití jako čerpací soustrojí.


Pamätnú dosku významnému banskému vynálezcovi a konštruktérovi Jozefovi Karolovi Hellovi (17- 1789) odhalili na priečelí Obecného . Stroj se skládá ze dvou dvoučinných ležatých válců, řešených jako pracovní komory. Odpadní voda ze stroje ještě dále poháněla důlní čerpací stroj.

Model svojho prvého vynálezu – stroja na odčerpávanie vody z baní, dnes. Takto vznikol aj jeho čerpací stroj a prispôsobený Newcomenov ohňový stroj. Zbierkový predmet zatiaľ nie je skatalogizovaný.


Je umiestnený v expozícii vodárenstva v študijnom depozitári MDC Bratislava . Bakalářská práce je zaměřena na návrh pohonu pro vahadlový čerpací stroj. V úvodu práce je popsán současný stav problematiky .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablonka trhy otvaracie hodiny

Agátové drevo na kúrenie

Valec na ohrev vody na pevne palivo