Teplomer

Teplomer je zariadenie slúžiace na meranie teploty. Tradične je princíp teplomeru založený na tepelnej rozťažnosti jednotlivých látok, kedy je objem mernej . Bimetalový teplomer je teplomer, ktorý na meranie teploty využíva bimetalový (dvojkovový) pásik zložený z dvoch kovov s rôznymi činiteľmi teplotnej rozťažnosti.

Plynový teplomer sa skladá z nádoby naplnenej plynom (napr. vodíkom, héliom, dusíkom), ktorá je spojená úzkou rúrkou s otvorením kvapalinovým . Teplomer Taliansky učenec Galileo sa roku 15priblížil na dosah k vynálezu teplomeru. Zhotovil prístroj nazvaný ,,termoskop. Na meranie telesnej teploty je v súčasnej dobe možné v obchodoch dostať viacero druhov teplomerov.

Najbežnejším je klasický lekársky ortuťový teplomer, . Digitálne teplomery Telesná teplota je rovnováha medzi produkciou tepla telesných tkanív a jeho stratou do vonkajšieho prostredia (do okolia). Z nádobky vedie tenká sklenená trubička. Keď sa kvapalina zohreje, roztiahne sa a vystúpi v trubičke vyššie.


Teplomer - zariadenie slúžiace na meranie teploty. Princíp teplomeru je založený na tepelnej rozťažnosti jednotlivých látok, kedy je objem mernej látky závislý . Kapalinový teploměr - Teploměr, ve kterém se k měření teploty využívá teplotní roztažnosti. K měření teploty slouží teploměr, což je jistě všem známé zařízení.


Európskej únie zakázaný predaj ortuťových teplomerov.

Obyvatelia sa nás preto často pýtajú: Ako môže ortuť poškodiť naše . Způsob měření; Kapalinové teploměry; Bezdotykové teploměry; Kovové. Dalším druhem kapalinového teploměru je teploměr lihový, měřící v rozsahu od −110. Fahrenheitovým vynálezom je skoro dokonalý ortuťový teplomer. Zanechal nám teplotnú stupnicu nazvanú jeho menom, . Medicínsky teplomer alebo lekársky teplomer sa používa na.


Slovenčina: Liehový teplomer na meranie izbovej teploty. Pokud jste zvyklí šoupnout teploměr do podpaží, měli byste to změnit. Bezkontaktní teploměry, infra-červené teploměry, pyrometry, Termovizní kamery. Okenné teplomery sa používajú na meranie vonkajšej teploty vzduchu. Merajú teplotu v rozsahu -50°C až +50°C.


Umiestňujú sa na dobre viditeľné miesto v . K měření teploty lidského těla používáme lékařský teploměr.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablonka trhy otvaracie hodiny

Agátové drevo na kúrenie

Valec na ohrev vody na pevne palivo