Skalka v záhrade postup

Skalka je umelo vytvorený architektonický prvok, ktorý napodobňuje skalnú či horskú prírodnú scenériu. Skalka je okrasný priestor záhonu, parku alebo záhrady vytvorený z kameňov. Ak sa rozhodnete pre skalku vo svojej záhrade, dôležité je, mať na ňu dostatok miesta.

Výhoda je, ak máte svahovitý terén, no založiť si ju . Aj malá plocha stačí na založenie skalky na záhrade, alebo na záhone pred domom. Chcete si Vašu záhradu skrášliť skalkou ? V tomto videu Vám profesionálna záhradná architektka poradí ako na to.

Pokud má být skalka chloubou zahrady, musíte dodržet určité postupy a zásady jak při stavbě, tak při výběru rostlin a osazování. Hlavným predpokladom dobre založenej skalky je správny výber polohy vzhľadom na charakter terénu v záhrade. Najvhodnejší je terén prirodzene svahovitý a . Podzim je ideální dobou pro založení skalky - v zimě se kameny usadí a na jaře můžete sázet.


V zahradě, jež leží v prudkém svahu, se uplatní spíše suché květinové zídky. Výhodou je, keď v pozadí budúcej skalky . Pri budovaní skalky by sme mali využiť vyvýšené miesto v záhrade. Ešte pred umiestňovaním rastlín by sme mali dôkladne odstrániť . Kdo má svažitou zahradu a miluje skalky, nemůže si přát víc.


Vlastně je to taková hra, kdy můžeme celý postup opakovat i mnohokrát za . Skalky se v zahradách začaly objevovat na konci 19. Obecně jsou pro skalky rušivým elementem všechny stavby v její blízkosti (dům, garáž), dokonce i ploty. Ve velké zahradě by to neměl být problém, na malém . Vybereme vhodné místo – nejlepší je jih a přilehlé strany. Vhodná je i východní strana zahrady, protože rostlinám vyhovuje zejména . Skalka (též alpinum) je část pozemku v zahradě, nebo parku. Avšak je nezbytné dbát na vhodnost a přiměřenost takového postupu, zejména vhodného okolí.


Projektovanie a realizácia záhradnej skalky, starostlivosť o skalku. Pretože si zakladám novú záhradu a aj tu na MS už mnohí postavili. Klenotom každej záhrady býva skalka,dobre postavená a pekne . Velkost skalky zavisi od miesta v zahrade. Najvhodnejsia poloha je vychodna alebo severovychodna.


Skalničky mají své zvláštní kouzlo a lidé je milují. Většinou pocházejí z vysokých hor, ale také ze suchých oblastí.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablonka trhy otvaracie hodiny

Agátové drevo na kúrenie

Valec na ohrev vody na pevne palivo