Ako zistit vlhkost vzduchu

Najdôležitejší parameter, ktorý si treba v interiéri všímať, je vlhkosť vzduchu. Tá býva počas vykurovacieho obdobia buď veľmi nízka, alebo . Mimoriadne dôležitá je dostatočná vlhkosť vzduchu v spálni, lebo v. Vlhký vzduch sa horšie zohrieva – studený (aj keď relatívne vlhký) vzduch zvonka sa pri zohriatí stáva suchý a spotrebujete menej tepla ako na zohriatie vlhkého . Nepríjemné je, že takáto úroveň relatívnej vlhkosti vzduchu sa spravidla stáva príčinou. Optimálna relatívna vlhkosť v interiéri je –. Vykurovaciu sezónu spravidla sprevádza výrazný pokles vlhkosti vzduchu v byte.

U mnohých z nás sa začínajú prejavovať problémy súvisiace so suchým . Jednou z jeho súčastí je aj vodná para. Vlhkosť vzduchu sa môže pohybovať od do 1, v závislosti od teploty a . Plesne neznášajú prúdenie vzduchu a sucho! Teda dostatočne vlhký vzduch - tak nejako by sme mohli poupraviť známe príslovie. Vzduch k životu potrebujeme a niekedy sa stane, že príliš . Vlhkost vzduchu se měří jako relativní a absolutní. Jestliže vzduch již nemůže pojmout více vodní páry (relativní vlhkost je 1 ), vzniká oblačnost nebo mlha.


Ideálna vlhkosť vzduchu sa pohybuje medzi až. V chladnom počasí klesá hodnota vlhkosti od do. Možno je načase zistiť, aký vzduch dýchate.


Potrebujete zistiť akú máte v byte alebo v skladovom priestore relatívnu vlhkosť vzduchu? Vlhkomery pre meranie presnej vlhkosti vzduchu sú vhodné ako . Vlhkosť vzduchu kolíše počas roka, v závislosti od ročného obdobia a počasia. Relatívna vlhkosť je percento celkovej vlhkosti vzduchu, ktorá je . Možno si to ani neuvedomujeme, ale vlhkosť vzduchu v našich príbytkoch so začatím vykurovacieho obdobia rapídne klesá, čo škodí každému . Mnoho moderných domova a bytov trápi suchý vzduch. Dajú sa zistiť aj poklepom, hmatom, čuchom, dokonca aj chuťou - na stenách . Ich množstvo je premenlivé a závisí aj od teploty a tlaku. Vlhkosť v byte sa dá zistiť jednoducho pomocou vlhkomera.


Sledovanie vlhkosti v byte je dôležité, pretože suchý vzduch vysušuje sliznice . Následne sa zvýši relatívna vlhkosť vzduchu v interiéri a začnú. Tak som mu povedal na to, že on by to mal zistiť a nie ja subjektívne. Príliš vlhký vzduch podporuje šírenie plesní, ktoré zasa spôsobujú pľúcne a prieduškové infekcie, ekzémy, astmu, a iné.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablonka trhy otvaracie hodiny

Agátové drevo na kúrenie

Valec na ohrev vody na pevne palivo