Ako vysusit matu

Poradíme vám, ako zbierať, sušiť aj zmrazovať bylinky. Týmto spôsobom spracujte levanduľu, majorán, mätu, tymian alebo petržlenovú . Vysoké letné teploty majú zásluhu na dozrievaní byliniek vhodných na sušenie. Zberať sa môže mäta, medovka i saturejka, treba však vedieť . Listy sušíme v tenkej vrstve na plechu vystlanom papierom na pečenie. Sušené lístky uskladníme v dobre utesnenej . U nás je najčastejšou mäta vodná, kučeravá, klasnatá alebo práve mäta pieporná, ktorá je najznámejším a najrozšírenejším druhom mäty.


Využitie mäty v kozmetike, farmácii, kuchyňu. Ako najefektívnejšie vykonávať zber a sušenie. Existuje několik různých způsobů skladování a konzervace bylinek.

Sušení, zamrazování, nakládání do oleje, alkoholu atd . Mátu je vhodné sušit na dobře větraném místě buď ve svazečcích zavěšených v prostoru, nebo v tenké vrstvě na sušících sítech. Podíváme se na to, jak je nejlépe sklízet, sušit a uchovávat. Například mátu peprnou nebo meduňku můžete ostříhat až k zemi, protože se . Medovku,mätu a šalviu na jar pristihnem tak cm.


Na susenie takisto pred kvitnutim a davam susit cele vetvicky, . Mäta prieporná Najznámejším použitím mäty je mätový čaj a mojito, osviežujúci nápoj z bieleho rumu. Bylinky je vhodné vysušiť čo najskôr po nazbieraní. Ak nemáme vhodné priestory alebo čas, môžeme bylinky vysušiť aj v rúre, no musíme . Stonky s listami a kvetmi sušíme opatrne, vo voľných zväzkoch, zavesených zvisle dolu hlavou. V tenkej vrstve ich môžeme rozprestrieť . Sušiť sa má na suchom mieste, kde je teplo, ale neprichádza tam slnko. Naproti tomu medovku alebo mätu piepornú môžeme ostrihať až k . Aj preto niektorí milovníci zdravého spôsobu života pestujú mätu, medovku a ďalšie byliny po celý rok.


Od dnešného dňa máme k dispozícii nové druhy mäty. Lze je pouze nechat na slunci zaschnout a poté dokončit sušení ve stínu. Ani v chladném prostředí se nedoporučuje sušit – trvá to dlouho a kvalita se snižuje. Bylinky lze sušit i venku, ale pouze za teplého a suchého počasí, a to raději ve stínu.


Sušení na přímém slunci není vhodné u většiny bylin, velmi snadno se spálí . Běžně se rozlišuje kolem druhů máty, ale většinou mají na náš organismus stejné nebo velmi podobné účinky. Mätové lístky sa pridávajú do obľúbeného mochita. Môžete si ju vysušiť, zamraziť a používať po celý rok.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablonka trhy otvaracie hodiny

Agátové drevo na kúrenie

Valec na ohrev vody na pevne palivo